pijl

Meer dan de helft van Chrome-webverkeer via https

Google heeft een nieuw onderdeel aan zijn transparency report over https-gebruik toegevoegd, waarin de toename van het gebruik sinds 2015 is te zien.

Google heeft een nieuw onderdeel aan zijn transparency report over https-gebruik toegevoegd, waarin de toename van het gebruik sinds 2015 is te zien. Daaruit blijkt dat inmiddels 51 procent van het webverkeer in de Windows-versie van de Chrome-browser via https verloopt.

Aan de cijfers op de site van de transparantierapporten is te zien dat het Chrome-verkeer op alle desktopbesturingssystemen in meer dan de helft van de gevallen via een beveiligde verbinding verloopt. Voor Windows was dat een jaar geleden nog 42 procent, waarmee een stijging van negen procentpunten is waar te nemen. Een soortgelijke groei is daarnaast op Mac-, Chrome OS- en Linux-systemen te zien. In een bijbehorende blogpost spreekt het Google-beveiligingsteam de verwachting uit dat https-gebruik alleen zal toenemen.

Het enige gemeten mobiele besturingssysteem is Android. Dat scoort het laagst van alle platformen met een percentage van 42 procent. Een jaar geleden was dat nog 34 procent, waardoor ook daar een groei heeft plaatsgevonden. De cijfers van Google, die afkomstig zijn van Chrome-gebruikers die statistieken met de zoekgigant delen, geven bovendien informatie over de tijd die gebruikers op https-sites doorbrengen.

https sites

Zo blijkt dat Linux-gebruikers 83 procent van de tijd dat zij webpagina's bezoeken van een https-site gebruikmaken. Voor de overige desktopsystemen liggen de percentages rond de zeventig procent. Ook hier scoren Android-gebruikers weer laag met een percentage van veertig procent.

Bij een https-verbinding vindt versleuteling van de gegevens tussen een server en een gebruiker plaats, bijvoorbeeld aan de hand van tls. Daardoor kan een derde partij onderschepte communicatie niet zonder meer inzien. Onlangs kondigde Google aan dat het loginpagina's die geen https gebruiken als onveilig gaat markeren. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat https verplicht is als gebruikers bijzondere persoonsgegevens via het internet versturen, bijvoorbeeld via een contactformulier.

Meer news items

06 jun

De nieuwe Google Analytics 4

Google Analytics 4 is er en gaat in juli 2023 de uit 2012 gedateerde Universal Analytics vervangen. Deze nieuwe versie heeft een sterke focus op gebruiksgemak en meer geautomatiseerde inzichten.

19 mrt

Thuiswerken? Hoe pakken wij dat aan

De meeste mensen hebben er in deze periode wel mee te maken, je moet thuis werken. En nu denk je waarschijnlijk wat nu? In deze blog zijn er enkele tips gegeven voor de mensen die thuis moet werken.

27 dec

Checklist als je een nieuwe website online gaat zetten

Stel, je hebt een nieuwe website laten maken. De website is af en je bent klaar om online te gaan. Wacht nog even en loop eerst onze checklist nog even langs om ervoor te zorgen dat je echt niets bent vergeten.

15 jan

Wetswijziging op komst voor webshops

Hij is al door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer, de vernieuwde Consumentenwet. Het is overigens niet een hele nieuwe wet, maar het gaat meer om aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek in met name de regelgeving voor Koop op Afstand, dit naar aanleiding van een Europese Richtlijn. In juni 2014 moet de wet definitief zijn en moeten webwinkels een aantal zaken toch echt hebben aangepast.