Meer dan de helft van Chrome-webverkeer op Windows via https

Google heeft een nieuw onderdeel aan zijn transparency report over https-gebruik toegevoegd, waarin de toename van het gebruik sinds 2015 is te zien. Daaruit blijkt dat inmiddels 51 procent van het webverkeer in de Windows-versie van de Chrome-browser via https verloopt.

Neem contact op

Google: meer dan de helft van Chrome-webverkeer op Windows via https

Google heeft een nieuw onderdeel aan zijn transparency report over https-gebruik toegevoegd, waarin de toename van het gebruik sinds 2015 is te zien. Daaruit blijkt dat inmiddels 51 procent van het webverkeer in de Windows-versie van de Chrome-browser via https verloopt.

Aan de cijfers op de site van de transparantierapporten is te zien dat het Chrome-verkeer op alle desktopbesturingssystemen in meer dan de helft van de gevallen via een beveiligde verbinding verloopt. Voor Windows was dat een jaar geleden nog 42 procent, waarmee een stijging van negen procentpunten is waar te nemen. Een soortgelijke groei is daarnaast op Mac-, Chrome OS- en Linux-systemen te zien. In een bijbehorende blogpost spreekt het Google-beveiligingsteam de verwachting uit dat https-gebruik alleen zal toenemen.

Het enige gemeten mobiele besturingssysteem is Android. Dat scoort het laagst van alle platformen met een percentage van 42 procent. Een jaar geleden was dat nog 34 procent, waardoor ook daar een groei heeft plaatsgevonden. De cijfers van Google, die afkomstig zijn van Chrome-gebruikers die statistieken met de zoekgigant delen, geven bovendien informatie over de tijd die gebruikers op https-sites doorbrengen.

google https stats

Zo blijkt dat Linux-gebruikers 83 procent van de tijd dat zij webpagina's bezoeken van een https-site gebruikmaken. Voor de overige desktopsystemen liggen de percentages rond de zeventig procent. Ook hier scoren Android-gebruikers weer laag met een percentage van veertig procent.

Bij een https-verbinding vindt versleuteling van de gegevens tussen een server en een gebruiker plaats, bijvoorbeeld aan de hand van tls. Daardoor kan een derde partij onderschepte communicatie niet zonder meer inzien. Onlangs kondigde Google aan dat het loginpagina's die geen https gebruiken als onveilig gaat markeren. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat https verplicht is als gebruikers bijzondere persoonsgegevens via het internet versturen, bijvoorbeeld via een contactformulier.

Geplaatst op 9 november 2016

Meer Nieuws

26 jun
In een dag jouw website laten maken? Dat kan!

27 dec
Checklist als je een nieuwe website online gaat zetten

11 aug
Dutch Seal Tours website live!

16 jul
Nieuwe website Van der Plas

9 nov
Google: meer dan de helft van Chrome-webverkeer op Windows via https

2 nov
Android Pay werkt straks met Visa Checkout en Masterpass

31 okt
Onderzoek: Nederlandse retail worstelt met on- en offline synergie

18 okt
Diverse onderzoeken uit binnen- en buitenland tonen aan: Mobile first

10 okt
Dit is je marketing checklist voor de feestdagen 2016

5 okt
E-mail verleidt steeds meer 65-plussers tot online aankopen

26 sep
MultiSafepay test betalen via iDEAL QR-code app

19 sep
Basis voor iDEAL, het pinapparaat, wordt 40 jaar

31 aug
Nieuwste trends 2016

29 aug
Afhaalpunten steeds populairder

20 jul
Onderzoek het gebruik van social media en smartphones in Nederland

Patrick de Vos

Als internetbureau in Groningen staan wij voor persoonlijke begeleiding en kwaliteit

-- Patrick de Vos, Custom Website