Basis voor iDEAL, het pinapparaat, wordt 40 jaar

Op vrijdag 16 september is het exact veertig jaar geleden dat de eerste online geldautomaat in dienst werd genomen. Met dit systeem werd de basis gelegd voor het internetbetalen bij webwinkels zoals we dat nu kennen.

Neem contact op

Basis voor iDEAL, het pinapparaat, wordt 40 jaar

Op vrijdag 16 september is het exact veertig jaar geleden dat de eerste online geldautomaat in dienst werd genomen. Met dit systeem werd de basis gelegd voor het internetbetalen bij webwinkels zoals we dat nu kennen.

In de Van Swindenstraat ging vier decennia geleden de eerste geldautomaat live die werkte op basis van online netwerktechnologie. Tegenwoordig zou je het ‘internet of things’ noemen, toen was het een geldautomaat waarvoor netwerktechnologie niet langer enkel voor een backendtoepassing werd gebruikt maar ook voor – letterlijk – de frontend. De straatkant.

Het was de Gemeentegiro Amsterdam die het apparaat in bedrijf nam en in vrij rap tempo een groot deel van zijn klanten voorzag van een nieuwe bankpas. Een met een pincode.

“Voor iDEAL speelt daarnaast mee dat Nederland geen creditcardland was en er dus geen bestaand gangbaar betaalmiddel gebruikt kon worden voor webbetalingen, wat in anglosaxische landen wel kon. Ook dat heeft een typisch nederlandse achtergrond, maar dat is weer een verhaal apart“, aldus consultant banking & payments Simon Lelieveldt.

Vanuit zijn historisch initiatief Financieel Erfgoed organiseert Lelieveldt op de veertigste verjaardag van de pinpas een speciale ‘herdenkingsmiddag’ in Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daar zijn gasten aanwezig die direct betrokken waren bij de introductie van de geldautomaat.

Van Lelieveldt rekende met een aantal oud-collega’s van DNB en ING uit dat er sinds die eerste dag in 1976 circa elf miljard transacties moeten hebben plaatsgevonden. Inmiddels staan er in Nederland 8.300 geldautomaten en 330.000 betaalautomaten in winkels.

“In feite heb je het dan toch over Fintech 0.01 als het ware en gold ook toen dat er flinke disruptie te verwachten was door apparatieve toepassingen. De consequenties destijds waren echter niet dat banken werden zoekgespeeld, maar dat er banen verloren gingen en dat leverde evenzo publieke discussie op, maar dan tussen vakbonden en bancaire werkgevers.”

De moderne variant van de betaling per pinpas is de internetbetaling via iDEAL. Dat werd in 2005 in gebruik genomen en heeft betalen in digitale winkels zo makkelijk gemaakt als pinnen in een ‘gewone winkel’.

Kort voor de zomer rekende de beheerder van iDEAL uit dat er in 2015 zo’n 222 miljoen transacties moeten hebben plaatsgevonden (PDF).

Geplaatst op 19 september 2016

Meer Nieuws

26 jun
In een dag jouw website laten maken? Dat kan!

27 dec
Checklist als je een nieuwe website online gaat zetten

11 aug
Dutch Seal Tours website live!

16 jul
Nieuwe website Van der Plas

9 nov
Google: meer dan de helft van Chrome-webverkeer op Windows via https

2 nov
Android Pay werkt straks met Visa Checkout en Masterpass

31 okt
Onderzoek: Nederlandse retail worstelt met on- en offline synergie

18 okt
Diverse onderzoeken uit binnen- en buitenland tonen aan: Mobile first

10 okt
Dit is je marketing checklist voor de feestdagen 2016

5 okt
E-mail verleidt steeds meer 65-plussers tot online aankopen

26 sep
MultiSafepay test betalen via iDEAL QR-code app

19 sep
Basis voor iDEAL, het pinapparaat, wordt 40 jaar

31 aug
Nieuwste trends 2016

29 aug
Afhaalpunten steeds populairder

20 jul
Onderzoek het gebruik van social media en smartphones in Nederland

Patrick de Vos

Als internetbureau in Groningen staan wij voor persoonlijke begeleiding en kwaliteit

-- Patrick de Vos, Custom Website