Basis voor iDEAL, het pinapparaat, wordt 40 jaar

Op vrijdag 16 september is het 40 jaar geleden dat de online geldautomaat in dienst werd genomen. Hiermee werd de basis gelegd voor internetbetalen.

Neem contact op

Op vrijdag 16 september is het exact veertig jaar geleden dat de eerste online geldautomaat in dienst werd genomen. Met dit systeem werd de basis gelegd voor het internetbetalen bij webwinkels zoals we dat nu kennen.

geldautomaat

In de Van Swindenstraat ging vier decennia geleden de eerste geldautomaat live die werkte op basis van online netwerktechnologie. Tegenwoordig zou je het ‘internet of things’ noemen, toen was het een geldautomaat waarvoor netwerktechnologie niet langer enkel voor een backendtoepassing werd gebruikt maar ook voor – letterlijk – de frontend. De straatkant.

Het was de Gemeentegiro Amsterdam die het apparaat in bedrijf nam en in vrij rap tempo een groot deel van zijn klanten voorzag van een nieuwe bankpas. Een met een pincode.

“Voor iDEAL speelt daarnaast mee dat Nederland geen creditcardland was en er dus geen bestaand gangbaar betaalmiddel gebruikt kon worden voor webbetalingen, wat in anglosaxische landen wel kon. Ook dat heeft een typisch nederlandse achtergrond, maar dat is weer een verhaal apart“, aldus consultant banking & payments Simon Lelieveldt.

Vanuit zijn historisch initiatief Financieel Erfgoed organiseert Lelieveldt op de veertigste verjaardag van de pinpas een speciale ‘herdenkingsmiddag’ in Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daar zijn gasten aanwezig die direct betrokken waren bij de introductie van de geldautomaat.

Van Lelieveldt rekende met een aantal oud-collega’s van DNB en ING uit dat er sinds die eerste dag in 1976 circa elf miljard transacties moeten hebben plaatsgevonden. Inmiddels staan er in Nederland 8.300 geldautomaten en 330.000 betaalautomaten in winkels.

“In feite heb je het dan toch over Fintech 0.01 als het ware en gold ook toen dat er flinke disruptie te verwachten was door apparatieve toepassingen. De consequenties destijds waren echter niet dat banken werden zoekgespeeld, maar dat er banen verloren gingen en dat leverde evenzo publieke discussie op, maar dan tussen vakbonden en bancaire werkgevers.”

De moderne variant van de betaling per pinpas is de internetbetaling via iDEAL. Dat werd in 2005 in gebruik genomen en heeft betalen in digitale winkels zo makkelijk gemaakt als pinnen in een ‘gewone winkel’.

Kort voor de zomer rekende de beheerder van iDEAL uit dat er in 2015 zo’n 222 miljoen transacties moeten hebben plaatsgevonden (PDF).

kerncijfers ideal

Geplaatst op 19 september 2016

Meer Nieuws

26 jun
Website in een dag laten maken

27 dec
Checklist als je een nieuwe website online gaat zetten

11 aug
Dutch Seal Tours website live!

16 jul
Nieuwe website Van der Plas

23 feb
Google past indeling zoekresultaten aan

27 jan
Meldplicht datalekken

8 nov
8 Handige domeinnaam registratie tips

18 sep
Wij analyseren uw website voor betere zoekmachine resultaten

1 jul
Een mobiele webshop laten maken

22 apr
Wat kost een website laten maken

20 feb
Webshopfraude verdrievoudigd

31 jan
Test uw website in verschillende explorers

15 jan
Wetswijziging op komst voor webshops

25 dec
iDEAL is over op IBAN

Patrick de Vos

Als internetbureau in Groningen staan wij voor persoonlijke begeleiding en kwaliteit

-- Patrick de Vos, Custom Website