Een op de vijf bedrijven doelwit van hackaanval

Wist u dat 1 op de 5 bedrijven vorig jaar last heeft gehad van een hackaanval? Veel bedrijven heeft dat ook geld gekost.

Neem contact op

Een op de vijf bedrijven met minimaal tien medewerkers heeft vorig jaar last gehad van een hackaanval. De helft van die bedrijven heeft dat ook geld gekost. Hackaanvallen komen relatief vaak voor bij bedrijven in de financiële sector en bij energiebedrijven; de horeca is relatief immuun voor aanvallen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Bedrijven hebben bijvoorbeeld last van ransomware (13%) of van verstoringen waardoor ze niet meer kunnen werken. Overigens komen ict-storingen waardoor bedrijven in de problemen komen nog altijd vaker voor: 43 procent van de bedrijven had last van een ict-storing, terwijl 13 procent niet meer kon werken door een hackaanval.

Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het is getroffen door een hackaanval: van de bedrijven met meer dan 500 werknemers had 41 procent er mee te maken, terwijl dat bij bedrijven van tussen de 10 en 20 personen maar 15 procent was.

Ook veel mkb'ers hebben last van hackaanvallen. Bedrijven met tussen de 50 en 100 werknemers hadden in 26 procent van de gevallen last van een aanval, terwijl dat bij bedrijven met tussen de 100 en 250 werknemers 34 procent was.

Vragen over aanvallen

Tot voor kort hadden die bedrijven geen plek waar ze met hun vragen terechtkonden: het Nationaal Cyber Security Centrum staat bij hackaanvallen alleen de overheid en bedrijven uit de 'kritieke infrastructuur' bij, zoals banken en energiebedrijven.

Daar komt verandering in met het Digital Trust Centre dat de overheid vorige week aankondigde. Ook kleinere bedrijven moeten daar terechtkunnen met vragen over digitale aanvallen.

"Kleinere bedrijven zijn soms onvoldoende alert", zei de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, op Radio 1. Onder dat ministerie valt het centrum. "We gaan ze daarom helpen met het verzamelen en delen van informatie."

Het centrum krijgt 2,5 miljoen euro, die is bedoeld voor informatievoorziening. "Bedrijven moeten zelf investeren in veiligheid, wij zorgen voor de informatie en bewustwording", zegt Camps.

Bastiaan Bakker van beveiligingsbedrijf Motiv is blij met het plan. "Kleinere bedrijven hadden geen plek om aan te kloppen."

Hackaanvallen bij bedrijven moeten niet worden onderschat, vindt hij: "We zien dat bedrijven hier echt door geraakt worden, het is een groot probleem."

Meer veiligheid items

25 mrt

Wat is het verschil tussen betaalde en gratis SSL certificaten

Tegenwoordig is het hebben van een veilige verbinding op uw website belangrijk. Niet alleen omdat google uw website dan beter vindbaar maakt maar ook omdat u de gegevens die verstuurd worden via uw website dan beveiligd tegen hackers. Lees hier de verschillend tussen de belangrijkste SSL certificaten.

11 nov

Opgeheven domeinnamen zorgen voor problemen

In het rijtje 'hoe kunnen we misbruik maken van' kwam er recentelijk weer een leuk artikel voorbij op security.nl. De titel van het artikel is 'Advocatenkantoren "gehackt" via verlopen domeinnamen', wat meteen al een aantal haren overeind laat komen.

28 mei

Wat moet je doen om AVG Proof te worden

De algemene verordening gegevensbescherming, ook AVG of GDPR genoemd, is de nieuwe privacywetgeving. Op 25 mei 2018 is de overgangsperiode geëindigd en is deze wet voor praktisch iedere organisatie van toepassing. Voor veel bedrijven een lastig onderwerp. Custom Website legt graag uit wat je hierover moet weten.

20 mrt

Algemene verordening gegevensbescherming

De nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ook bekend als de Privacy Verordening en General Data Protection Regulation (GDPR), is vorig jaar door het Europees Parlement aangenomen. Alle webshops in Europa moeten op 25 mei 2018 aan de regels van de nieuwe verordening voor informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens voldoen.

20 feb

De impact van nieuwe Europese privacyverordening

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wpb) wordt per 25 mei 2018 vervangen door een Europese privacyverordening, genaamd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

07 nov

Waarom heb ik een SSL beveiligingscertficaat nodig?

Natuurlijk kiezen de meeste mensen ervoor om een SSL certificaat te nemen om alle privacy gevoelige informatie op hun website te beschermen. Alle data, bijvoorbeeld wachtwoorden, creditcard- of persoonsgegevens, worden dan versleuteld verstuurd. Hierdoor blijven deze gegevens geheim voor andere internet gebruikers.

25 sep

Een op de vijf bedrijven doelwit van hackaanval

Een op de vijf bedrijven met minimaal tien medewerkers heeft vorig jaar last gehad van een hackaanval. De helft van die bedrijven heeft dat ook geld gekost. Hackaanvallen komen relatief vaak voor bij bedrijven in de financiële sector en bij energiebedrijven; de horeca is relatief immuun voor aanvallen, blijkt uit cijfers van het CBS.

29 jun

Aantal .nl-websites met ssl-certificaat stijgt flink

Het aantal .nl-websites dat gebruikmaakt van een ssl-certificaat is sterk gestegen, meldt SIDN. Volgens de stichting die het domein beheert, steeg het aantal in het afgelopen jaar van 82.000 naar 390.000. De helft van de .nl-webshops gebruikt nu ssl.

Patrick de Vos

Als internetbureau in Groningen staan wij voor persoonlijke begeleiding en kwaliteit

-- Patrick de Vos, Custom Website